30 Ekim 2011 Pazar

Değişim

Hiç düşündünüz mü? Aslında insan fazla değişim gösterebilen bir varlık değil. Hep söyleriz ya; birisinin ne kadar değiştiğini. Aslında o insan ne kadar değişmiş ki? Hiç düşündünüz mü? Bir nesil bir öncekini anlamıyor, onların zamanında yapılanlara akıl erdiremiyor, erdirse bile katılmıyor. Bir nesil bir sonrakini de anlamıyor. Ayak uyduramıyor onlara. Vardır belki iki üç şey, ama genelde bir uyum sözkonusu değil.

Anne babamızı nekadar anlıyoruz, değerlerini ne kadar paylaşıyoruz ve verdikleri kararlara ne kadar katılıyoruz? Beğendikleri şeyleri biz de beğeniyormuyuz? Birşey uyguladıklarında şeklini benimsiyormuyuz? Konuşmaları hoş geliyor mu bize? Ve çocuklarımız. Onlar büyüdükçe ilgi duyduğumuz ortak şeyler azalmıyor mu? Bizim fikirlerimize katılmamaya başlamıyorlar mı? Bizim beğenmediğimiz şekilde giyinmiyorlar mı? Alışık olmadığımız şekilde konuşmuyorlar mı? Benimsemediğimiz şeylerle uğraşmıyorlar mı? Sevmediğimiz müzik dinlemiyorlar mı?

Ayak uyduramıyoruz. Çünkü ancak kendi nesilimizin sınırları içerisinde değişebiliyoruz.

Peki ne yapacağız? Yapacak fazla birşey yok. Sadece bunun farkında olmak, bunu kabul etmek ve diğer nesillerin yaptıklarının aslen kötü olup olmadığına bakmak. Gerçekten bir zarar getirmiyorsa, tek sorun farklı olmalarıysa; yaptıklarına saygı duymak. Değişik olmak, alışkın olmamak herzaman kötü değildir.

B.T.

Hiç yorum yok: