23 Temmuz 2012 Pazartesi

21 biljoen dollar gevonden! Wil de rechtmatige eigenaar zich melden?

Door Sophie Verschoor
22 JULI 2012 17:50 | BNR.NL

Superrijken verbergen biljoenen

Een aantal hele rijke bazen heeft zo'n 21 biljoen dollar in belastingparadijsjes gestald. Dat bedrag (21.000.000.000.000 dollar) is gelijk aan de economieën van de Verenigde Staten en Japan samen. En het is nog maar een voorzichtige schatting, zei de hoofdonderzoeker tegen de BBC. De werkelijke omvang zou zelfs 32 biljoen kunnen zijn.

Tax Justice Network
Het onderzoek - The Price of Offshore Revisited - is geschreven door James Henry, voormalig hoofdeconoom van het Amerikaanse consultancybureau McKinsey, in opdracht van de internationale beweging Tax Justice Network.

Waanzin
"Echt waanzin, deze verloren belastinginkomsten. Het bedrag is groot genoeg om een enorm verschil te maken voor de financiën van een hoop landen", aldus Henry. "Maar het is ook goed nieuws. De wereld blijkt ineens op een gigantische berg geld te zitten. Die biljoenen kunnen we uitstekend gebruiken in deze tijden van crisis."

Jachten, auto's en kunst
Voor het onderzoek zijn gegevens van de Bank voor Internationale Betalingen, het Internationaal Monetair Fonds, de Wereldbank en nationale overheden gebruikt. En er is alleen gekeken naar financiële rijkdom, vermogen in vastgoed en zaken als jachten en auto's of kunst zijn zelfs nog buiten beschouwing gelaten.

Hiç yorum yok: