11 Eylül 2012 Salı

Sorumluluk sorunu

Çocuklarımızı seviyorsak, hayatta - Allah katında - başarılı olmalarını istiyorsak, duyarlı birer insan yetiştirmek istiyorsak; onlara küçük yaştan başlayarak küçük sorumluluklar vermeliyiz. Onlar büyüdükçe onlara verdiğimiz sorumluluklar da büyümeli.

Çünkü sorumluluk insanı geliştirir. Sorumluluğun nasıl taşınması gerektiğini öğretir. Başarıya ulaşmayı ve onu hissetmeyi öğretir. Doğru sorumluluklar duyarlılık da oluşturur. Doğruyu yanlıştan ayırt edebilmeyi öğretir. Ve bunlar İnşaallah çabalamaya götürür insanı. Ve nihayetinde vefakâr ve fedakâr olmaya da.

Zoraki davranışlar öğreterek kalıcı bir değer elde etmek zor. Onlara sorumluluk verelim ki kendileri o değerleri içten geliştirsinler. Böylece kendilerinin geliştirdikleri değerler daha kalıcı olur.

Öğüt vermek - verebilmesini bilirsen - güzel. Ama öğüdü tutmak çok daha zor gözüküyor. Dıştan sunulan değerleri taşımak çok da doğal değil insan için her halde. Ama içten geliştirilen değerler sanki daha değerli ve daha kalıcı.

B.T.

p.s.
henüz bizim üzerimizde olan belirli sorumlulukları evladımıza devretme cesaretini göstermek de sorumluluk vermek kadar önemli.

Hiç yorum yok: