21 Eylül 2011 Çarşamba

Sağlıklı bir ağırlık

Konuyla ilgili nice kitaplar yazılmıştır ama bence mesele ne yediğinizden daha çok uyguladığınız düzene bağlı. Sağlıklı bir şekilde sağlıklı bir ağırlığa ulaşmak isteyenler ve o ağırlıkta kalmak isteyenlerin tek yapmaları gereken şu düzene uymak:
  1. Günde en az 2, en fazla 3 öğün yemek yemek ve öğünler arası birşey yememek. Arada illa birşey yemek isterseniz aşırıya gitmeden bunun ancak meyve veya sebze olması şart.
  2. Her yemekten önce bir bardak su içmek. Su hem sağlıklı, bedenin ihtiyacı olan olmazsa olmaz bir sıvı, hem de karın boşluğunu/açlığını dengeler, aşırı yemeyi engeller.
  3. Yerken acele etmemek, yavaş yemek, iyi çiğnemek; beyniniz doyduğunuzu geç algılar dolayısıyla acele yerseniz haddinden fazla yemiş olursunuz. Doyum hissettiğinizde derhal yemeği bırakın. Fazlası israf! Tabağınızda yemek kalmış olsa bile bırakın; ona göre doldur(t)un tabağınızı. Özellikle misafirlikte. İyi çiğnemek de sindiriminizin sağlıklı gelişmesini sağlar.
  4. Gün içinde bol su veya suya yakın sıvılar içmek. Bedenin en çok ihtiyacı olan madde sudur. Bunun yanısıra gün içinde açlık hissettiğinizde bu yalnızca susuzluğunuzun göstergesi de olabilir. Öğünlerin dışında açlık hissinizi yemekle gidermeden önce su için ve bakın açlıkmıymış yoksa susuzluk mu.
  5. Mümkün mertebe gün içinde ağır yemeği öğle vakti yemek. Akşamı hafif bir öğünle geçiştirin.
  6. Uyku saatinden 4 saat öncesinden sonra artık yememek, ancak sıfır veya az kalorili şeyler olabilir (su, çay, kahve gibi). Çünkü gün sona ermekte ve gece ancak bedene yağ depolatırsınız.
  7. Açlık hissetmemeniz için meşgul olmaktan hoşnut olduğunuz uğraşlar bulmak. Boş vakit sizi o vakti yemek yemekle doldurmaya iter.
  8. Gün içinde bedeninizi hareket ettirin! (yürüyüş, merdiven/bisiklet kullanmak)
Bu yediklerinize rağmen açlık hissetmenizde hiç bir sorun yok. Hatta bu sizi bedensel olarak rahat hissettirir ve sindiriminiz rahat gerçekleşir.

Bu düzen doğal olarak başta, alışık değilseniz, sizi biraz zorlayacaktır. Ama gün geçdikçe alışacaksınız ve 100% basit olacaktır.
Sağlıklı bir ağırlık kişiden kişiye değişir. Önemli olan kendinizi nasıl hissettiğinizdir. Bunu da günümüzdeki medyanın etkisi altında kalmadan belirlemek en sağlıklısı.

Yukarıdaki düzene bir dönem uyduktan sonra olumlu bir değişiklik hissetmiyorsanız, ağırlığınız kendi elinizde değil demektir. Bu durumda bir rahatsızlığınız/hastalığınız söz konusu olabilir ve bir uzmana başvurmanız tavsiye edilir.

B.T.

p.s. dikkat ettiyseniz hiç bir yemek çeşidinden veya tarifinden bahsetmedim ve "kilo" kelimesini kullanmadım, çünkü bunlardan bıktık artık.

1 yorum:

S.S. dedi ki...

Ik zweer bij:
- 's ochtends stevig ontbijt
- fruit
- 's middags normale lunch
- fruit
- 's avonds lichte diner (veel groente en eiwitten, zo min mogelijk koolhydraten of de gezondere varianten)

Veel drinken: zoals water, (kruiden)thee.
Koffie matigen, evenals frisdrank.

Uiteraard voldoende bewegen! Houd je niet van sporten? Gewoon gaan wandelen!

Succes gegarandeerd :) En je doet je spijsverteringsstelsel hier een groot plezier mee.